11stedenzwemtocht: een zwaar event!

Ergens in april dit jaar zag ik een bericht van Maarten van der Weijden. Hij is voormalig Olympisch kampioen en Wereldkampioen open water zwemmen. Ik las dat hij had besloten om een 2e poging te wagen om de Elfstedentocht te zwemmen! Hij wil hiermee geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Al het opgehaalde geld wordt dan verdeeld over elf verschillende doelen. Ik besloot me direct aan te melden als meezwemmer. Toen had ik nog helemaal niet door wat me te wachten zou staan…

Mijn laatste zwemactie was ergens in september 2018. Als hardloper zwem ik af en toe en dan 500 of maximaal 1000 meter. Op 18 mei stond mijn eerste test gepland en ik begon direct met trainen om deze test te kunnen halen. Het was een pittige test: 3 keer 2km zwemmen. Voor mij was dit echt een serieuze test. Ik wist dat het zwaar zou worden, dus voor mij was het geen probleem als ik deze test niet zou halen. Uitslag van de test: GEHAALD!

En nu? Ik kon kiezen 1 keer 500 meter, 1 keer 2km of 11 keer 2km. Tja, wat kies je dan vier weken voor het evenement? Ik had geen idee hoe vaak ik 2 km zou kunnen zwemmen, maar besloot te gaan voor het maximaal haalbare.

11stedenzwemtocht

Op vrijdag 21 juni startte de 11stedenzwemtocht. Ik had me aangemeld voor 11 keer 2km, dus ik zou in elke plaats starten om te zwemmen.
Mijn eerste etape begon om 22.00 in Sneek. Vervolgens rond 01.00 in IJlst en rond 04.30 in Sloten. Zaterdag zwom ik 2km mee in Stavoren, Hindeloopen en Workum. Binnen 24 uur had ik al 12 km in de armen en benen. Doordat je ’s nachts ook doorzwemt, had ik nog geen minuut slaap kunnen vatten. Ik koos ervoor om mijn lijf heel te laten. Ik wilde doorgaan, stoppen, doorgaan, stoppen… Ik besloot om te stoppen.

Nadat ik had besloten om te stoppen, kreeg ik een ongemakkelijk gevoel: ”ik wil doorgaan! Ik ga dit afmaken, op welke manier dan ook!” Op maandag 24 juni, de slotdag, zwom Maarten van der Weijden zijn laatste kilometers van de 11stedenzwemtocht: 195km en 11 steden binnen 75 uur. De eindpunten waren Dokkum en Leeuwarden, waarbij ik de 2km en 3km meezwom. Dokkum was een magische ervaring! Duizenden mensen stonden op de kant, alle bruggen stonden open en wij zwommen door het Friese water.

En toen was daar het eindpunt. Mensen van TV en radio, NOS, Omroep Frieslan, Joris Linsen, Dionne Stax enzovoort, ze kwamen allemaal voorbij. Tot slot ontving ik een medaille voor de 11stedenzwemtocht van de commissaris van de koningin, echt speciaal! 

Dank aan de sponsoren, supportes, medezwemmers, de buddy’s die me ondersteunden, de super organisatie van 11stedenzwemtocht en Marieke Tetteroo. Ook dank aan Camping de Klompen waar we kostenloos konden verblijven, super! Fysiothereut Tim Douma, die mij zaterdagochtend om 7.00 uur wilde klaarmaken voor de volgende rush die dag. Kostenloos, superhoge kwaliteit in aandacht voor de mens en zijn lijf. Heel erg veel dank! Gewoon op zaterdag ochtend 7 uur je praktijk openen, echt heel bijzonder! Dankjewel!

Ik heb deze 11stedenzwemtocht gedaan speciaal voor iedereen met de ziekte kanker, elk mens dat daar naast staat en iedereen die dit leest! Wat een super event. Zwaar uitdagend. Een event waar je alles kunt geven en dat is mij zeker gelukt! Een indrukwekkend event met als held Maarten van der Weijden. Als je wilt, kun je nog bijdragen via deze link.

Dank aan alle supporters en medestrijders tegen die vreselijke ziekte!